Od kje so drevesca?

Vsako leto se potrudimo, da vam priskrbimo najlepša drevesca, v kolikor je mogoče vzgojena v naši soseščini. Kar nekaj Zelenih dreves prihaja iz našega nasada v Radljah ob Dravi. V sodelovanju z podjetjem Urejanje okolice-Renato Golob s.p vsako leto po koncu praznikov Zelena drevesca posadimo nazaj v zemljo, po kakšnem letu, ko si opomorejo pa jih ponovno izkopljemo in vlončimo. Tako se zna zgoditi, če boste imeli srečo, da bo prav isto Zeleno drevo prišlo k vam večkrat v goste.  Ko nam zmanjka dreves jih dobimo pri prijazni družini gospoda Stjepana iz okolice Zagreba, ki se že več kot 10 let ukvarja z lastno vzgojo najrazličnejših iglavcev. Letos smo k sodelovanju prvič povabili tudi gospoda Matea, katerega dreveščkarska družina prihaja iz okolice Vrbovca na Hrvaškem.

Vaše drevo smo skrbno izbrali med nekaj tisoč drevesci. Vendar je vseeno dobro, da imate v mislih, da je to živo drevo in ne plastično, pri katerem lahko človek poljubno izbira lego in košatost drevesa.

Kako skrbimo za Zeleno drevo?

Bistveno je, da imajo drevesca dovolj vode. Drevo je dobro zaliti na vsaka dva dni z 3--5dcl vode, odvisno od višine in košatosti gostje. Drevesca ne marajo biti neposredno ob toplotnem viru. Dlje kot so od topletnega vira, bolj vam bodo hvaležna. Zelo so občutljiva, če v njih piha topel veter oziroma so na prepihu, kjer krožita topel in mrzel zrak. Hvaležna pa bodo tudi, če ne bodo izpostavljena ravno tropskim razmeram. Pri normalni sobni temperaturi jim ne bi smelo biti hudega. . Vaše gostje pa imajo zelo rade osvežujoče škropljenje z vodo ter kakšno prijazno besedo in pogled.

Podrobnejša navodila za ravnanje z Zelenimi drevesci boste dobili od dostavi vaše gostje.

Kako veliko bo naše Zeleno drevo?

Vsa drevesa, ki so še v zemlji, merimo od tal pa do polovice vrha, če je ta izrazitejši. Da dobimo končno velikost Zelenega drevesa, je potrebno prišteti višino lonca, ki je okoli 30cm. 

Ok, višina res piše, ampak kako široko pa je moje drevo?

Širino lahko ocenite kar sami. Če je drevo visoko med 160 in 180 cm, to pomeni, da je to dolžina med tlemi in vrhom drevesa. In potem to prenesete vodoravno, in to je to, vidite širino. 

Zakaj drevo na notranji strani včasih malenkost porjavi

Drevesničarji pravijo, da predvsem Srebrna smreka oziroma Pungens zaradi procesa obnavljanja v zimskem času, v nekaterih primerih na notranji strani na rahlo porjavi. Gre torej za popolnoma naraven proces in vaš strah, da je z drevesom karkoli narobe, bo popolnoma odveč.