ZELENA DREVESA ZA LETO 2023/2024 ŽE ČAKAJO NA VAS

Pogosta vprašanja

Kaj vsebuje navedena cena pod vsakim drevescem?

Cena pod Zelenim drevesom, ki jo najdete v ponudbi dreves, vsebuje: izkop, vlončitev, dotičnega drevesa, ki ga predhodno vidite na fotografiji, na območju Mestne občine Ljubljana.

Kako dolgo pa lahko imamo Zeleno drevo?

Zeleno drevo z vami ostane v povprečju dobrih 30 dni. Pripeljali vam ga bomo v decembru in odpeljali v januarju prihodnje leto. Ob izbiri drevesa na spletni strani vas sistem v nadaljevanju vpraša, kdaj bi želeli prejeti vaše drevo in kdaj vam ga odpeljemo.

Kaj pa če se na drevo tako navežemo, da ga ne bi želeli vrniti?

Drevo lahko odkupite v trajno last. Ob naročilu Zelenega drevesa vas bo sistem vprašal ali želite drevo najeti ali odkupiti. V kolikor ste se odločili za najem, kasneje pa bi kljub temu želeli drevo obdržati, nam to sporočite preko e-pošte. Znesek doplačila za odkup zaračunamo glede na velikost Zelenega drevesa in znaša od 5,90 € – 35,90 €.

Dostavljate Zelena drevesa po vsej Sloveniji?

Tako je, Zelena drevesa dostavljamo po vsej Sloveniji.

Jih dostavite sami ali katerega od dostavnih služb?

Verjamemo, da je lastna dostava, kljub veliko oviram, najboljša pot do vas. Kot ljubitelji narave še posebej prisegamo na osebni kontakti. Le ob lastni dostavi vas bomo lahko osebno spoznali, vam svetovali in se z vami pogovorili.

Naše glavno vodilo je, da želimo dostaviti Zelena drevesa s čim manj ogljičnega odtisa, zato dostavljamo po zbirnikih oziroma po točno določenih področjih – dostavnih poteh. Ne bi se nam zdelo ekološko, da eno drevo peljemo na drug konec Slovenije. Občutek imamo, da bi naredili več škode kot koristi.

Kako veliko bo naše Zeleno drevo?

Vsa drevesa, ki so še v zemlji, merimo od tal do polovice vrha, če je ta izrazitejši. Da dobimo končno velikost Zelenega drevesa, je potrebno k višini, objavljeni pod drevescem, prišteti višino lonca, ki je okoli 25 cm.

Ok, višina res piše, ampak kako široko pa je moje drevo?

Širino lahko ocenite kar sami. Če je vaše božično drevo visoko med 160 in 180 cm to pomeni, da je to dolžina med tlemi in vrhom drevesa. To višino  prenesete vodoravno in delite z 2 ter tako dobite širino vašega božičnega drevesa. Ker so Zelena drevesa živa drevesa in niso vsa enaka, je možno odstopanje.

Ali bom dobil/a prav tisto drevo, ki ga vidim in izberem na spletni strani?

Seveda, zdi se nam super, da lahko predhodno vidite prav svoje božično drevo in si ga izberete.

Kaj pa če se nam bo drevo posušilo že pred prazniki?

Statistika pravi, da se okoli 80 % Zelenih dreves vrne v zelo dobro formo. Ob upoštevanju navodil in predlaganem zalivanju bi z Zelenim drevesom moralo biti vse v redu. V kolikor bi se zgodilo, da bi v prvem tednu po dostavi Zeleno drevo začelo intenzivno odmetavati iglice, nam, prosimo, to sporočite in dostavili vam bomo novega. Če se slednje zgodi po 7 dneh, ne gre za temperaturni šok in je z drevescem narobe kaj drugega oziroma ni bilo primerno oskrbovano. V tem primeru vam drugo Zeleno drevo dostavimo le ob doplačilu.

Kaj pa če nam drevo, ki ga bomo prejeli, resnično ne bo všeč?

Da bi dobili čim realnejšo predstavo glede vaše božične gostje, vsa drevesca predhodno vsaj trikrat fotografiramo. Dobro se nam zdi, da lahko predhodno vidite in izberete dotično Zeleno drevo, ki vam ga kasneje tudi dostavimo. V kolikor vam drevo ne bi bilo všeč, vam v zameno za doplačilo dostavimo drugo drevo.

Kateri dan pripeljete drevo?

Zelena drevesa dostavljamo po področjih oziroma regijah. Ker so drevesa precej velika, moramo kar pametno načrtovati naše poti, da bomo vsa božična drevesa dostavili pravočasno. Zato vam bomo točen dan dostave sporočili vsaj dva delovna dneva pred prihodom vaše decembrske gostje preko e-pošte ali po telefonu.

Pripeljete dopoldne ali popoldne?

Ob naročilu imate možnost izbire termina dostave. Izbirate lahko med opcijami kadarkoli, dopoldan ali popoldan.

Zakaj drevo na notranji strani včasih malenkost porjavi?

Predvsem Srebrna smreka oziroma Picea Pungens zaradi procesa obnavljanja v zimskem času v nekaterih primerih na notranji strani rahlo porjavi. Gre torej za naraven proces priprave drevesa na zimovanje in vaš strah, da je z drevesom karkoli narobe, je popolnoma odveč.

Kaj pa če otrokom drevo ne bo všeč?

Hmm, to pa je nerodno. To je priložnost za pogovor o pogojih rasti dreves, o tem, kako v naravi ni vse simetrično … Če tudi to ne pomiri pikolovske mladeži, kupite plastično drevo. Ne bo vzgojno, je pa mogoče koristno za vaše praznično razpoloženje.

In zakaj otrokom ne bi bilo všeč?

Hmm, mogoče zato, ker ni takšno, kot so plastična drevesca v ameriških filmih. Drevesa so redko tako košata in simetrična kot filmski praznični ideal, še posebej tista iz drevesnice, kjer jih vzgajajo za življenje (in ne za posek). No, našemu otroku in številnim drugim so lansko leto prirasla k srcu (in izkazalo se je, da imajo somerna in košata pričakovanja predvsem starši).

Drevesa so torej lepa?

Na naših nasadih gojimo preko 20.000 božičnih dreves, ki jih vsaj dvakrat letno tudi formiramo – oblikujemo. Seveda so lepa, a najbolje bo, da si jih ogledate in na strani izberete tisto, ki vam je najbolj všeč (dobili boste seveda prav tisto, ki si ga boste izbrali). Prej pridete, več izbire imate. Letos smo posebej ponosni, kako lepe gospodične smo izbrali – gotovo najlepše do sedaj.