ZELENA DREVESA ZA LETO 2023/2024 ŽE ČAKAJO NA VAS

Vrste zelenih dreves

PRIMERI NA+áIH DREVES 5

Ker so vam najbolj všeč in ker so najbolj pogoste vrste, ki jih od nekdaj uporabljamo kot božična drevesa, ki krasijo naše domove tekom Božiča, lahko na naši spletni strani izbirate med:

SREBRNO SMREKO

NAVADNO SMREKO

KAVKAŠKO JELKO

Srebrna smreka oziroma bodeča smreka ali Picea pungens je srednje veliko, pokončno in zimzeleno drevo. Krošnja je enakomerna in stožčasta. Ima precej vodoravne veje, na katerih so temno-zelene do modrikaste močne, trde, ošiljene in bodičaste iglice, dolge od dva do štiri centimetre. Srebrna smreka med rastjo večkrat spremeni barvo iglic in velja kot izredno močno in odporno drevo.

 

 

Navadna smreka ali Picea abies  je veliko, pokončno, zimzeleno in zelo razširjeno drevo, ki od nekdaj med kristjani simbolizira božično drevo. Krošnja je enakomerna in stožčasta. Ima precej vodoravne veje, na katerih so svetlo zelene iglice, velike do dva centimetra. Iglice so tanke in koničaste.

 

 

Kavkaška jelka ali Abies nordmanniana je večje, pokončno, in srednje hitro rastoče zimzeleno drevo. Krošnja je široko stožčasta oziroma piramidasta, veje pa široko razprte in vodoravne. Mehke, ploščate in koničaste iglice so temno zelene barve. Gre za eno izmed najpogostejših okrasnih jelk v Sloveniji, ki je izredno priljubljena tudi kot božično drevo. Odporna je proti vetru in nizkim temperaturam.